Julkistukset > Arktinen Banaani
Festarijulkistuksia - Arktinen Banaani
Mustapukuinen mies
Nanna: Cityeläinkirja
Mustapukuinen mies
ISBN 978-952-270-040-7
Tekijä: Ari Kutila, toim. Ilpo Koskela
Julkaisija: Arktinen Banaani
Sivumäärä: 96 sivua
Hinta: 24 euroa
Mustapukuinen mies on yksi suomalaisen sarjakuvan tyylikkäimmin tyyliteltyjä hahmoja. Sanaton sarjakuva, joka ei puhu mutta puhuttelee. Se on hyötygrafiikan taiturin, muusikon ja elämäntaiteilija Ari Kutilan (1961–2010) mestariluomus.
Kutila hallitsi sekä sanallisen että visuaalisen ulottuvuuden. Jokainen hänen sarjakuvansa ruuduista on enemmän kuin tuhat sanaa. Jos tämä ei vielä riittänyt, Kutila nakutti kuviin tukevan tekstin, ja lopputulos on sarjakuvaa sulavimmillaan. Niinpä Mustapukuista miestä ymmärrettiin oitis yli maallisten rajojen. Sarjakuva ehti ilmestyä niin Helsingin Sanomissa kuin Polarnaja Pravdassakin.
Kutila olisi ansainnut enemmänkin huomiota taiteilijana. Hän oli oman itsensä tulkitsijana erinomainen, niin piirtäjänä, sanankäyttäjänä kuin muusikkonakin. Hyötygrafiikan mestari, muusikko ja elämäntaiteilija Ari Kutila menehtyi kotikaupungissaan Kemissä kesällä 2010. Mustapukuinen mies jäi orvoksi, mutta jatkaa elämäänsä muistomerkkinä tekijänsä lahjoista.
Nanna: Cityeläinkirja
ISBN 978-952-270-034-6
Tekijä: Tuuli Hypén, toim. Vesa Kataisto
Julkaisija: Arktinen Banaani
Sivumäärä: 64 sivua
Hinta: 16 euroa
Ihmistynyt tyttökettu Nanna pyrkii sopeutumaan citykulttuurin saloihin, vaikka hänen omat juurensa ovat ja pysyvät todella syvällä luonnossa. Mitä enemmän kettuneito oppii kaupunkilaiselämästä, sitä eläimellisemmiksi lähistön ihmiset tuntuvat käyvän. Nannan tukiryhmänä toimii pikkuveli Veikka, sukkela ihmiskissa Misse, ronski opiskelija-aktivisti Ritu sekä tämän ikäisekseen erittäin reipas mummo.
Nanna-sarjakuvan maailmassa cityeläimet ovat kiinteä osa yhteiskuntaa. Mutta millä tolalla cityeläinten elämä maassamme oikein on? Löytääkö citykettu töitä? Ymmärtääkö hän ihmisyyden syvimmän olemuksen? Oppiiko hän syömään muutakin kuin koiranruokaa? Aina ei ole luottaminen edes lajitovereihin, joskus kettu voi olla toiselle ketulle susi.
Tuuli Hypénin luoma Nanna-sarjakuva on saavuttanut suurta suosiota hienosti piirrettyjen hahmojen sekä hilpeästi todellisuuttamme naturalistisesta näkökulmasta tutkailevien juttujensa ansiosta. Sarja laittaa ajattelemaan perinteisiä asetelmia uusista kulmista ja on samalla luontevan hauska. Nannan cityeläinkirja kertoo, miten luonnontilan ja ihmisten elintilan sovittaminen toisiinsa onnistuu.